Psychologenpraktijk van Haren

 

Visie:

Wat goed werkt voor de ene persoon, hoeft niet (altijd) te werken voor de ander. Ik vind het erg belangrijk dat de behandeling bij jouw als persoon past. Het gaat namelijk in de behandeling om jouw leven en hoe jij kunt zorgen dat het passend is voor jou. Ik ben er van overtuigd dat als de behandeling aansluit op de persoon er ook de beste resultaten kunnen worden behaald en dat je het geleerde ook in de toekomst kunt blijven gebruiken.

Natuurlijk wordt er tijdens de behandeling ook aandacht besteedt aan de klachten, maar we richten ons vooral op de mens achter de klachten. 'Wie ben jij nou eigenlijk?' en 'Wat heb jij nodig/ waar liggen jouw behoeften?'. Tegenwoordig leven we vaak ons leven, zoals van ons verwacht wordt of hoe wij denken dat het hoort. We gaan maar door en soms vergeten we stil te staan bij onze eigen behoeften. Hierdoor kun je verwijderd raken van jezelf en allerlei klachten ontwikkelen. Daarom wordt er in de behandeling ook aandacht besteedt aan stilstaan en verbinding met jezelf, zodat je gaat voelen wat jouw behoeftes zijn en je hierdoor beter voor jezelf kunt leren zorgen.  


Hoe werkt het?

Voor het maken van een afspraak kan er telefonisch of per mail contact worden opgenomen. Nadat we een afspraak hebben gemaakt stuur ik per mail een intakeformulier toe, welke je voor het intakegesprek ingevuld kunt terugsturen.

Er wordt altijd gestart met een intakegesprek, alvorens er wordt gestart met behandelen. Het intakegesprek is over het algemeen spannend en wordt daarom gebruikt als kennismakingsgesprek, waarbij ik het belangrijk vind dat je je op je gemak gaat voelen. Samen gaan we in dit gesprek ook op zoek naar de kern van het probleem en bespreken we je verwachtingen van de behandeling en van mij als psycholoog. Dit intakegesprek neemt 1,5 uur in beslag.

De volgende sessies duren over het algemeen een uur (m.u.v. relatietherapie). In deze sessies gaan we samen aan de slag om te kijken hoe bepaalde patronen in gedrag en gedachten hebben geleid tot klachten, zodat we deze patronen kunnen doorbreken. Dit gebeurt middels cognitieve gedragstherapie (CGT). Ook maak ik tijdens de sessies gebruik van mindfulness en ACT. Ik zie regelmatig dat mensen de verbinding met zichzelf kwijt zijn en het daardoor moeilijk vinden om goed voor zichzelf te zorgen, wat weer tot klachten leidt.


Relatietherapie:

Er kunnen verschillende soorten relatieproblemen zijn, met verschillende oorzaken. Wat ik echter vaak zie, is dat de verbinding tussen 2 partners (gedeeltelijk) weg is, waardoor zij steeds verder van elkaar verwijdert raken. 

Bij relatietherapie wordt aandacht besteed aan het inzichtelijk maken van de patronen die er tussen jou en je partner zijn ontstaan. We gaan kijken wat bijvoorbeeld jouw partner doet en waarom. Vervolgens kijken we naar jouw reactie daarop en vooral ook waarom. We komen dan uit bij ieders behoefte in de relatie, waardoor je anders naar elkaar gaat kijken en er ruimte komt voor verbinding.

Als het inzicht er is, kan er gewerkt worden aan de daadwerkelijke verandering door te blijven oefenen in het aangaan van verbinding en het effectief communiceren met elkaar. 


Hoogbegaafdheid:

Hoogbegaafdheid is een thema waar ikzelf in mijn leven mee te maken heb gekregen, omdat mijn beide kinderen hoogbegaafd zijn. Dit heeft mijn interesse gewekt, waardoor ik me hierin ben gaan verdiepen.

Hoogbegaafdheid wordt soms nog gezien als een luxe probleem, want je bent slim en kunt bereiken wat je maar wilt. Het kan ook echt een mooie kracht zijn, maar ik zie regelmatig dat hoogbegaafden vastlopen. Thema's als zich 'anders' voelen, onzekerheid, aanpassen, onderpresteren en de spanning die dit met zich meebrengt en de gevoeligheid die je bij (bijna) alle hoogbegaafden ziet, kunnen ervoor zorgen dat hoogbegaafden klachten ontwikkelen.


Kernvisie Methode:

Bij Psychologenpraktijk van Haren wordt hulpverlening geboden aan kinderen met leerproblemen vanaf groep 3. 

Deze hulpverlening wordt vormgegeven volgens de Kernvisie Methode, waarbij wordt gekeken naar de leer/denkstijl van een kind (met name gevoels- en beelddenken). Het kind wordt geleerd hoe het vanuit zijn eigen kracht kan leren. Door een kind weer in zijn kracht te zetten zal faalangst, een negatief zelfbeeld en belemmerende overtuigingen verminderen. Voor meer info zie: